De voordelen van een Kernselectie

De Giro heeft de markt behoorlijk op zijn kop gezet met de introductie van de kernselectie. In deze blog ga ik in op voordelen van de kernselectie. Want is het wel zo verstandig je specifiek te richten op trackers uit de kernselectie?

Wanneer men gaat beleggen is het belangrijk om de kosten die hier bij komen kijken zo laag mogelijk te houden. Iedere broker heeft zijn eigen kostenopbouw en afhankelijk van hoe iemand belegt en waarin kunnen de kosten sterk uiteenlopen. Dit kan grote gevolgen hebben voor het resultaat van je beleggingsportefeuille. Bepaal daarom eerst je beleggingsstrategie (hoeveel, hoe vaak  en welke soorten), voordat je een broker kiest.

Ik beleg maandelijks voor 100 euro in een aantal trackers. Omdat het maar om 100 euro gaat is het voor mij belangrijk om de vaste kosten van een transactie in de gaten te houden. Want juist die tikken aan bij kleine bedragen.  Uiteindelijk heb ik gekozen voor De Giro vanwege de lage kosten van transacties, het ontbreken van een beheerskosten en natuurlijk de kernselectie. Een selectie van 200+ trackers die men één keer per maand gratis mag kopen of verkopen. De volledige “spelregels” van wat wel en niet mag, staan hier uitgelegd.

Loont de kernselectie?

Het zoeken naar trackers die voldoen aan je wensen en in de kernselectie zitten, is met mijn pagina: Inzicht in de kernselectie al een stuk gemakkelijker geworden. Maar in hoeverre loont het nu om specifiek voor trackers uit de kernselectie te kiezen?

Een rekenvoorbeeld:
Stel iemand legt maandelijks 400 euro in 4 verschillende trackers. De kosten van een transactie zijn 2 euro + 0,038% over het transactiebedrag. Verder doen we de aanname dat men een gemiddeld  koersrendement maakt van 4% per jaar.

De jaarlijkse inleg is dan 4.800 euro waarvan 98 euro aan kosten op gaan. Over dit bedrag wordt vanzelfsprekend geen koersrendement behaald. Dit is effectief net geen 4 euro. Uiteindelijk resulteert dit in een 2,13% lager rendement voor het eerste jaar. Na 10 jaar is dit percentage opgelopen tot 2,56% of 1.227 euro!

Dus alleen trackers uit de kernselectie?

Zoals in bovenstaande voorbeeld is te lezen heeft het de voorkeur om te kiezen voor een tracker uit de kernselectie, maar dit geeft niet het volledige beeld. Een belangrijke factor die in ogenschouw genomen moet worden is de lopende kosten (TER) van een tracker. Dit zijn de beheerskosten van de instelling die de tracker beheerd. Je kunt wel een tracker kiezen uit de kernselectie maar wanneer de TER aanzienlijk hoger is dan het alternatief met transactiekosten kan het zo maar lonen om  buiten de kernselectie te shoppen. Uiteindelijk worden de transactiekosten maar twee keer betaald (bij aan- en verkoop)  terwijl de TER jaarlijks terugkerend is. Op de pagina Inzicht in de kernselectie kan eenvoudig gesorteerd worden  op de TER om zo de voordeligste trackers er uit te pikken.

Om duidelijk te maken wat de invloed van de TER is op het rendement nog een rekenvoorbeeld:
Om exposure op Emerging Markets te hebben ging ik op zoek naar een geschikte tracker. De Giro heeft 5 trackers in de kernselectie gericht op Emerging Markets met een TER tussen 0,49% en 0,75%. Een er van is IEMA met een TER van 0,68%. Een vergelijkbare tracker is  EMIM. 

Bij De Giro betaalt men voor EMIM 2 euro + 0,038% aan transactiekosten. Wanneer men voor 100 euro aankoopt gelden de volgende jaarlijkse kosten: 

Zoals je kunt zien is men na 3 jaar al duurder uit met de tracker uit de kernselectie. Aangezien ik beleg voor de lange termijn heb ik dan ook gekozen voor EMIM en de transactie kosten voor lief genomen.

Wanneer we het zelfde rekenvoorbeeld gebruikt maar dan met een aankoop van 1.000 euro  wordt duidelijk dat kiezen voor een lage TER aanzienlijk belangrijker is dan het besparen op transactiekosten.

Conclusie: Een keuze uit de kernselectie is zeker wenselijk, maar niet zaligmakend. De lopende kosten van een tracker is van groter belang voor het uiteindelijke rendement dus richt je eerst op trackers met een lage TER en pas daarna of de tracker wel in de kernselectie zit.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *