Jaarlijkse financiële update 2019 & doelen 2020

De jaarwisseling is geweest en hierbij wens ik alle bezoekers van Eenvoud & Geld een mooi en (financieel) gezond 2020!

De jaarwisseling is een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en doelen te stellen voor het volgende jaar. In 2019 hebben we in ons huishouden enkele mooie structurele besparingen weten te bereiken.

De meest “FI waardige” is wel het afscheid nemen van onze tweede auto. Het inleveren op (overbodige) luxe is misschien verstandig, maar niet altijd gemakkelijk. Gelukkig spreken de cijfers voor zich zelf! De auto stond voornamelijk stil, waardoor de kosten maar liefst 56 eurocent per km waren. Met de verkoop hebben we 1.200 euro per jaar bespaard. Dat is toch weer 100 euro per maand!

Een andere grote besparing is het oversluiten van onze Hypotheek. Na 10 jaar was het rentetermijn eindelijk afgelopen en hebben we de hypotheek overgesloten. Hierdoor besparen we maandelijks 460 euro!

Verder gaan beide kinderen dit jaar naar de basisschool. Door wat schuiven in werktijden en de bereidwilligheid van opa en oma om de kinderen van school op te halen, zijn we nauwelijks BSO-uren nodig. Hierdoor besparen we in het komende jaar maar liefst 2.300 euro. Daar staat dan wel weer een etentje voor opa en oma tegenover. 🙂

Deze besparingen alleen al zorgen dat we per jaar 9.000 euro extra overhouden!

Savingsrate

De netto savingsrate (SR) voor 2019 kwam uit op 26%. Helaas is het behaalde rendement in mijn overzichten niet goed gesplitst, waardoor het rendement op de spaar- en beleggingsrekening hier bij in verwerkt zit. Nemen we de extra hypotheek aflossing en kosten voor het oversluiten van de hypotheek niet mee, dan komen we op een bruto savingsrate van 42%. Dit is boven verwachting en hier zijn we zeer tevreden mee!

Vermogen

In de laatste maand van het jaar heeft ons vermogen de mijlpaal van 100.000 euro overschreden. Dit is inclusief een overwaarde van 33.000 op onze woning.

De woning is kortgeleden opnieuw getaxeerd en de overwaarde van 43.000 neem ik maar beperkt mee in het bepalen van het vermogen.

Asset verdeling

Naast het sparen, investeren we in beleggingen en in P2P lending. De verdeling van deze assets is als volgt:

Sparen83%
Beleggen15%
P2P Lending2%

Het deel sparen is relatief hoog en hier behalen we nauwelijks rendement op. Ik hadden graag een groter deel belegd, maar vanwege toekomstige plannen in 2020 (zie doelen) willen we dit bedrag liquide houden.

Beleggingsportefeuille

Ik beleg nu al 2,5 jaar maandelijks in ETF’s. Tijdens deze periode heb ik het e.a. geprobeerd, waarbij ik eigenlijk nooit een goede portefeuille verdeling aangehouden hebt. Streven was altijd wel om ongeveer 85% wereldwijd te investeren en 15% in emerging markets. Maar ik heb deze verdeling niet heel strikt nageleefd. Gaandeweg heb ik bijvoorbeeld ook wat vastgoed ETF’s en een goud ETF aangekocht. Het resultaat is een verdeling als volgt:

Herbalanceren wil ik gaan doen, door gericht maandelijkse te investeren in ETF’s die niet Europees of wereldwijd gericht zijn. Voor dat ik dit kan doen is het zaak eerst een goede portefeuille verdeling te bepalen.

Terug kijkend op 2019 was het een goed beursjaar. Hierdoor heeft ook onze portefeuille een geweldig rendement gemaakt van maar liefst 25%. Mijn zorg is wel dat deze economische groei, die als sinds 2008 aanhoudt, binnenkort gecorrigeerd wordt met een flinke beurscrash. Deze zorgen maken niet dat ik uit de markt ga stappen, maar ik ben wel terughoudend in het extra inleggen op onze beleggingsrekening.

Doelen 2020

Afgelopen jaar was financieel gezien een mooi jaar! We hebben veel kunnen sparen, aanzienlijk besparingen weten te realiseren en onze aandelen portefeuille heeft een fantastisch rendement behaald.

Een van de grootste doelen voor 2020 is een geplande verbouwing. We willen een bijkeuken bouwen en daarbij de woning vergroten. Hierbij is ook de keuken en de volledige woonkamer aan de beurt. Ondanks dat we veel zelf willen doen, zal het ook veel geld gaan kosten. Toch hopen we dat we alles kunnen betalen van het geld wat we jaarlijks weten te sparen. Onze savingsrate zal voor 2020 dan ook 0%, of zelfs negatief worden.

Door de woning mee te nemen in het vermogen verwacht ik dat deze, na de verbouwing zal stijgen. Wanneer we eind 2020 op een waarde van 135.000 euro komen zijn we heel tevreden.

Om over 20 jaar hypotheek vrij te zijn is het streven om ook dit jaar minimaal 5000 euro, maar liefst nog iets meer, af te lossen op onze hypotheek.

Verder is het doel om dit jaar te beginnen met pensioen beleggen om in ieder geval een deel van de reserveringsruimte die mogelijk aanwezig is te benutten.

Om af te sluiten wil ik dit jaar meer over minimalisme, persoonlijke ontwikkeling en belevingen bloggen en minder schrijven over financiële onderwerpen. Want terugkijkend heb ik te veel blogs geschreven over “Geld” en te weinig over “Eenvoud”.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *