De verborgen kosten van een vakantie

Zoals bij zo veel mensen is de vakantie ook voor ons een tijd om naar uit te kijken. We vinden het dan ook niet erg wanneer er in de vakantie wat meer geld uit gegeven wordt, zo lang het maar voldoende toevoegt en we er veel plezier van hebben.

Dit neemt niet weg dat ik na de vakantie altijd even de balans op maak van wat we uitgegeven hebben. Dit kan handig zijn bij het plannen van de volgende vakantie en misschien zien we verborgen kosten waar de volgende keer op bespaard kan worden. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om te doen en met ons digitale huishoudboekje is het geen moeite.

Deze vakantie zijn we 16 dagen wezen kamperen met onze eigen tent in Bretagne. Met ons gezin van 4 hebben we onderstaande kosten gemaakt. Ter vergelijk heb ik ook de kosten van vorig jaar er bij gezet.

wdt_IDKostensoort20182019
1Rhône-Alpen (FR)Bretange (FR)
218 dagen16 dagen
3Camping 898 606
4Uit eten 235 300
5Uitstapjes 133 198
6Vakantie spullen 30 43
7Boodschappen 440 485
8Geldopname 200 160
9Vervoer - Brandstof 332 241
10Vervoer - Tol 24046

De vakantie dit jaar is iets goedkoper uitgevallen dan vorig jaar. Dit komt door dat we twee dagen minder zijn geweest, we een relatief goedkope camping hadden en we een stuk minder kosten hebben gemaakt voor vervoer.

Vorig jaar waren de vervoerskosten 22%. Een flink aandeel in de totale kosten waar we best van schrokken. Hier wilden we dit jaar op besparen en dat is met 13,5% prima gelukt. We hebben een gebied dichterbij gekozen, waar veel meer te doen is, zodat er minder lange afstanden gereden hoeven te worden. Dit scheelde in zowel brandstof als tol.

Google Maps is handig, maar op de website viamichelin.nl is nog handiger voor het plannen van reizen en vakanties. Deze rekent ook de totale kosten van je reis uit. Zo weet je precies wat de reis gaat kosten.

Wat er verder uit springt zijn de boodschappen. Wat we tijdens een vakantie uitgeven is ongeveer gelijk aan wat we normaal in een hele maand uitgeven. Reden is dat we iets meer eten en drinken dan normaal. Maar ook omdat het koken op de camping anders is dan thuis. We gebruiken meer kant en klaar producten, kopen voor kleinere porties en we hebben regelmatig broodjes bij de bakker gehaald, als lunch of snack. Verder zijn boodschappen in Frankrijk iets duurder dan in Nederland.

We hebben (wegens omstandigheden) vrij laat in het seizoen geboekt en hierdoor waren de mooiste campings reeds bezet en moesten we het doen met deze camping. Een goedkoop adresje, maar dit was ook wel te merken, want er was een stuk minder vertier voor de kinderen dan vorig jaar. Hierdoor zijn we vaker weg geweest wat terug te zien is in de kosten voor uitstapjes en uit eten.

En zo zie je maar weer, ook met vakanties kan goedkoop duurkoop zijn! Neemt niet weg dat we een heerlijke vakantie hebben gehad en dat de gemaakte kosten meer dan acceptabel zijn.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *