Kantelpunt eigen risico zorgverzekering 2019

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze om je eigen risico te verhogen met maximaal 500 euro. Met dit artikel wil ik laten zien dat het al snel kan lonen om voor een hoger risico te kiezen. Belangrijk is wel dat men gezond is, vrij van lichamelijke klachten en een plotselinge kostenpost van 850 euro kan dragen, want een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

Neem als voorbeeld AnderZorg als verzekeraar. Hier ontvangt men jaarlijks 300 euro korting bij een eigen risico verhoging van 500 euro .

Om een goede afweging te maken of dit interessant kan zijn, is het belangrijk om te bepalen waar het kantelpunt ligt tussen een standaard en hoog eigen risico.

In het voorbeeld van AnderZorg ligt dit op 650 euro en niet op 385 euro wat veel mensen zouden denken. Dit komt doordat men de jaarlijkse korting mee moet nemen in de berekening van het kantelpunt. Het kantelpunt kan voor iedere verzekering anders zijn en deze bereken je met de formule:  jaarlijkse korting + standaard eigen risico = kantelpunt.

 

Na twee jaar zonder zorgkosten is de keuze voor een maximaal eigen risico voordeliger. Mocht er toch zorg nodig zijn, dan moet het eigen risico al boven het standaard eigen risico a 385 euro stijgen voordat de “terugverdientijd” van twee jaar in het geding komt.

Een ieder moet zelf afwegen of men dit risico wil dragen, maar ik ben van mening dat bij een gezond persoon zonder lichamelijke klachten de kans groot is dat men met een maximaal eigen risico voordeliger uit is.

Stel of groot gezin?

Samenwonend of getrouwd? Dan kan het interessant zijn om voor beide het maximale eigen risico te kiezen, ook weer mits men beide gezond en  vrij van lichamelijke klachten zijn. De term zegt het al: “Eigen Risico”. Door dit risico te spreiden over twee personen is de kans dat de kosten hoog oplopen stukken kleiner. Een rekenvoorbeeld:

Indien bij een stel met beide een eigen risico van 885 euro en een korting van 300 euro één iemand zijn volledige eigen risico nodig heeft, zijn de zorgkosten 850 euro. De besparing op de zorgverzekering is samen 600 euro. Dus netto zijn de kosten 250 euro. Hadden beide personen een eigen risico van 350 euro, dan waren de netto zorgkosten 350 euro. 100 euro meer dan bij het maximaal eigen risico! Ze zijn dus nog steeds voordeliger uit.

nog een aandachtspunt: bij kinderen onder de 18 jaar betaalt men geen eigen risico. Deze hoeven dus niet mee genomen te worden in de afweging.

Tot zo ver, doe er je voordeel mee!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *