Zorgverzekering 2020: Wel of geen vrijwillig eigen risico?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze om je eigen risico te verhogen met maximaal 500 euro. Met dit artikel wil ik laten zien dat het al snel kan lonen om voor een hoger risico te kiezen. Belangrijk is wel dat men gezond is, vrij van lichamelijke klachten en een plotselinge kostenpost van 850 euro kan dragen, want een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

Neem als voorbeeld AnderZorg als verzekeraar. Hier ontvangt men jaarlijks 300 euro korting bij een eigen risico verhoging van 500 euro .

Om een goede afweging te maken of dit interessant kan zijn, is het belangrijk om te bepalen waar het kantelpunt ligt tussen een standaard en hoog eigen risico.

Zoals in onderstaande grafiek is af te lezen, ligt het kantelpunt bij AnderZorg op 650 euro. Dit betekent dat wanneer je minder dan 650 euro per jaar aan zorgkosten hebt, een hoger eigen risico voordeliger is. 

Veel mensen denken dat als de zorgkosten meer dan 380 euro zijn, een standaard eigen risico voordeliger is. Maar dit is dus niet het geval! Dit komt doordat je de jaarlijkse korting mee moet nemen in de berekening.

Het kantelpunt kan voor iedere verzekering anders zijn en deze bereken je met de formule:  jaarlijkse korting + standaard eigen risico = kantelpunt.

 

Wanneer men toch het toch volledige eigen risico van 850 euro aan moet spreken, dan duurt het 2,8 jaar zonder zorg kosten voordat het betaalde eigen risico is terug verdient. 

Iedereen moet zelf afwegen of men dit risico wil dragen, maar bij een gezond persoon zonder lichamelijke klachten is de kans groot is dat men met een maximaal eigen risico voordeliger uit is.

Stel of groot gezin?

Samenwonend of getrouwd? Dan kan het interessant zijn om voor beide het maximale eigen risico te kiezen, ook weer mits men beide gezond en  vrij van lichamelijke klachten zijn. De term zegt het al: “eigen risico”. Door dit risico te spreiden over twee personen is de kans dat de kosten hoog oplopen stukken kleiner. In onderstaande grafiek is af te lezen dat het kantelpunt dan komt te liggen bij 

 

Een rekenvoorbeeld:

Wanneer bij een stel met beide een eigen risico van 885 euro en een korting van 300 euro één iemand zijn volledige eigen risico nodig heeft, zijn de zorgkosten 885 euro. De besparing op de zorgverzekering voor beide personen samen is 600 euro. De netto zorgkosten zijn dus 885 – 600 = 285 euro.

Hadden beide personen een eigen risico van 350 euro en één iemand benut zijn volledige eigen risico, dan waren de netto zorgkosten 385 euro. 100 euro meer dan het maximaal eigen risico! Ze zijn dus nog steeds voordeliger uit.

Nog een aandachtspunt: bij kinderen onder de 18 jaar betaalt men geen eigen risico. Deze hoeven dus niet mee genomen te worden in de afweging.

Verdere bespaar tips

Naast het vrijwillig verhogen van het eigen risico zijn er nog enkele manier om de zorgpremie te verlagen!

  1. Betaal de premie jaarlijks in plaats van maandelijks. Bij veel zorgverzekeringen ontvangt men 1% tot 2% korting. Zie deze pagina van Independer of jouw zorgverzekering ook een korting geeft bij een jaarpremie.
  2. Betaal je vermogensrendementsheffing (VRH)? Veel zorgverzekeraars staan toe dat de jaarpremie nog voor de jaarwisseling betaald wordt. Zo is je eigen vermogen op peil datum 31 december lager en betaal je iets minder VRH. Het is niet veel, maar niemand wil te veel belasting betalen en alle kleine beetjes helpen 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *