7 stappen naar financiële vrijheid

Financiële onafhankelijkheid is de vrijheid om niet meer te hoeven werken. Klinkt goed niet? Heb je hier wel eens over gehoord, maar weet je het fijne er niet van, lees dan eerst mij blog artikel Hoeveel heb je nodig om nooit meer te hoeven werken?

Om Financieel Onafhankelijk te worden gebruik ik zeven stappen. Hieronder licht ik ze toe. Deze stappen zijn niet in beton gegoten. Het kan best zijn dat in jouw situatie een andere volgorde beter is.

1. Bepaal wat je belangrijk vind in je leven

Het streven naar Financiële Onafhankelijkheid is geen sprint, maar een marathon. Je zult gaande weg keuzes moeten maken die in eerste instantie ongemakkelijk zijn. Het helpt om deze keuzes af te wegen tegen de dingen die je echt belangrijk vind ik je leven. Vraag je zelf af waar je voldoening uit haalt. Waar wordt je echt gelukkig van?

2. Breng overzicht in je financiën

Voor dat je kunt besparen, zal je eerst moeten weten wat je inkomsten zijn en waar je het aan uitgeeft. Er zijn verschillende tools die je hierbij kunnen helpen. Zelf gebruik ik het huishoudboekje van mijngeldzaken.nl. Hiermee kan je gemakkelijk bank transacties importeren. Maar als je handig bent met Excel of Google Sheets volstaat dit ook prima.

Zet je inkomsten en uitgaven op de rij en geef ze allemaal een categorie. Totaliseer dit per maand jaar, en je hebt een goed overzicht van al je inkomsten en uitgaven.

Nu je toch bezig bent, kun je ook je Savings Rate (SR) berekenen. Dit is het percentage van je netto loon wat je jaarlijks spaart. Dus: ([Jaarlijks gespaard] / [Jaarlijkse netto inkomsten]) x 100% = SR.

Nu je een goed overzicht hebt, zal je deze maandelijks moeten bijwerken. Dit hoeft maar 15 minuten te kosten en zo krijg je grip op je uitgaven en kun je gaandeweg bijsturen waar nodig.

3. Kijk waar je kun besparen.

Nu je weet waar je je zuur verdiende centen aan uit geeft en je Savings Rate hebt bepaald, kun je gaan besparen om zo je Savings Rate op te krikken.

Begin het het laaghangende fruit. Denk hierbij aan abonnementen die je eigenlijk niet nodig hebt, loterijen, onnodige verzekeringen, een goedkopere energie leverancier, schroef je eigen risico van je zorgverzekering omhoog, etc.

Bepaal budgetten voor je variabele kosten, zoals boodschappen, restaurants, terrasjes en uitstapjes. Op je variabele kosten kun je veel besparen wanneer je ze nog afweegt tegen de dingen die je echt belangrijk vind in je leven. Is het echt nodig om vier keer per maand samen uit eten te gaan, of is samen thuis een culinair gerecht bereiden ook gezellig? Is regelmatig afspreken met vrienden op een terras echt nodig, of kun je ook samen thuis of in het park een drankje doen?

Stel langetermijndoelen voor de uitgaven die je niet direct kunt verlagen. Het herzien van je hypotheek bijvoorbeeld. Of kiezen voor een goedkopere zorgverzekeraar of oversluiten van abonnementen.

Vooral aan het begin zal er veel te besparen zijn. Blijf dit doen, iedere keer wanneer je je financiële overzicht bijwerkt. Je zult merken dat je telkens weer nieuwe besparingskansen tegenkomt. Hierbij geldt dat iedere euro telt. Want 1 euro per maand is na 20 jaar bij 4% rente geen 240 euro maar 365 euro. Dat is een 52% extra aan rente.

4. Los je (kortlopende) schulden af

Nu je verschillende besparingen hebt door gevoerd, hou je geld over aan het einde van de maand. Gebruik dit om eventuele kortlopende schulden af te lossen. Deze zijn met exorbitante rentes vaak ontzettend duur. Denk aan rood staan bij je bank, een creditcard schuld of postorderbedrijf. Je hypotheekschuld is een ander verhaal. Of het verstandig is om deze af te lossen hangt sterk af van je persoonlijke situatie en vraagt om extra onderzoek.

5. Bouw een buffer op

Je hebt besparingen doorgevoerd en schulden afgelost. Er blijft nu een leuk bedrag over aan het einde van de maand. Belangrijk is om eerst een buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven, voordat je spaargeld laat renderen op b.v. de beurs. Stel je voor dat je auto en de beurs tegelijkertijd crashen, dan wil je niet op dat moment je aandelen moeten verkopen tegen een ongunstige koers.

Hoe hoog je buffer moet zijn, hangt van je eigen situatie af. Het Nibud heeft hiervoor een mooie rekentool op de website staan.

6. Laat je spaargeld renderen

Nu je een buffer hebt aangelegd, kun je gaan sparen. Belangrijk is dat je spaargeld rendeert. Het liefst met een zo hoog mogelijke rente. Maar let op! Een gouden regel in de economie is dat hoe hoger de rente, hoe hoger het risico op verlies!

Daarom lenen welvarende overheden zoals de Nederlandse staat tegen ontzettend lage rentes. De partijen die het geld uitlenen, weten vrij zeker dat het uitgeleende geld terugbetaald wordt. Dit in tegenstelling tot een rood staan op een bankrekening. Dit zijn vaak woekerrentes, omdat de kans dat de rekeninghouder het uitstaande bedrag niet terug kan betalen erg hoog is.

Het laten renderen van je spaargeld kan op verschillende manieren. Een spaarrekening levert helaas niet zo veel meer op. Beleggen is een populair alternatief, maar er zijn ook mensen die vastgoed kopen om te verhuren, investeren in P2P lending, etc.

7. Vergroot je (passieve) inkomen

Nu de eerste 6 stappen genomen zijn, krijg je grip op je financiële situatie. Ik ben hier nu zo’n drie jaar mee bezig en vind nog steeds weer mogelijkheden om verder te besparen.

Tegelijkertijd ga ga je waarschijnlijk na denken over je leven en verschuiven je prioriteiten. Je komt er achter wat je echt belangrijk vindt en door je bewustwording van de waarde van geld ga je andere keuzes maken.

Nu de mogelijkheden om te besparen opdrogen, kun je overwegen om je inkomsten te vergroten. Misschien kun je een opslag of promotie krijgen? Of vind je het leuk om naast je werk een “Side Hussle” te hebben, zoals een webshop, blog of handeltje. Een hobby waar je ook nog iets aan overhoud, is de leukste manier om wat extra’s bij te verdienen.

Hoe verder je op weg bent naar financiële onafhankelijkheid, hoe wenselijker het is om een passief inkomen krijgen. Dit is inkomen waar je niets voor hoeft te doen. Denk aan de ontvangen rente op je spaarrekening, uitgekeerde dividend uit beleggingen, of advertentie inkomsten uit een website. Wanneer je passieve inkomsten meer zijn dan je jaarlijkse kosten ben je financieel onafhankelijk! Yay!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *