Het effect van rente-op-rente op je geld

Het was volgens Albert Einstein het 8ste wereld wonder. Rente-op-rente, of zoals de Engelsen het noemen “Compound intrest”. De theorie is simpel en het resultaat verbluffend!

Stel je hebt 1.000 euro waarop je jaarlijks 5% rente krijgt. Na 1 jaar wordt de rente a 50 euro bijgeschreven en heb 1.050 euro.

Het jaar er op ontvang je opnieuw 5% rente. Zonder dat je ook maar iets gedaan hebt, wordt er dit jaar geen 50 euro bijgeschreven, maar 52,50 euro. Sommigen noemen dit slapend rijk worden, anderen een passief inkomen. Dit is het rente-op-rente effect en hoe langer dit door gaat hoe groter het bedrag wordt.

Het effect van rente-op-rente

In de grafiek is te zien dat het iets meer dan 14 jaar duurt voordat het startbedrag verdubbeld is. Maar nu komt het bijzondere! Het duurt daarna nog maar 9 jaar om de volgende 1.000 euro te verkrijgen. En als de mijlpaal van 3.000 euro behaald is, duurt het ongeveer 5 jaar om tot 4.000 euro te komen. En zo gaat het maar door.

Hoe zo rente?

Nu zul je denken “Leuk een voorbeeld met 5% rente, maar dat krijg je nergens meer”. Dat klopt wanneer je kijkt naar spaarrekeningen. Maar als je het geld slim belegt, is een gemiddeld rendement van 5% goed haalbaar. Zo heeft de S&P500 index in de afgelopen 30 jaar een gemiddeld rendement behaald van 9,41%. Corrigeer dit naar inflatie, belastingen en beleggingskosten en er blijft nog steeds ruim 5% over.

De lange adem

Zoals je in de grafiek ziet, is er een lange aanloop voordat het rentebedrag echt leuk vormen aan gaat nemen. Maar laat je daar niet door uit het veld slaan! Ja het duurt lang, maar hoe eerder je begint, hoe eerder je er de vruchten van plukt.

Stel je belegt nu met 50 euro per maand en weet een gemiddeld rendement van 5% te behalen. Je hebt dan na 30 jaar 18.000 euro ingelegd en het totale bedrag is dan gegroeid tot 40.935 euro. Dit is 2,27x de inleg waar je niets voor hoeft te doen, behalve te wachten.

Het besef wat het rente-op-rente effect op je gespaarde vermogen kan betekenen, is onderdeel van mijn 7 stappen naar Financiële Onafhankelijkheid (FIRE). Geïnteresseerd naar meer? Lees dan het artikel 7 stappen naar Financiële vrijheid.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *