Wat is je werkelijke uurloon?

Weet jij wat je uurloon is? En wat verdien je werkelijk per uur? Je zult denken, dat is toch het zelfde? Maar nee, dat is het niet.

In het boek Your Money or Your Life worden 9 stappen beschreven om je relatie met geld te veranderen en Financieel Onafhankelijk te worden. Stap twee is het berekenen van je werkelijke uurloon.

Het weten wat je werkelijke uurloon is, zorgt voor meer bewustzijn tijdens het doen van uitgaven. En mocht je op zoek zijn naar een andere baan, zal je meer bewust zijn van de additionele factoren die je werkelijke uurloon bepalen.

Mijn uurloon

Toen ik studeerde en een bijbaantje had, wist ik uit mijn hoofd wat mijn uurloon was, want ik werd per uur betaald. Je wist wat een avond werken opleverde en dat motiveerde om extra uren te maken. Toen ik fulltime aan het werk ging ben ik dit uit het oog verloren. Ik kreeg een maand salaris voor een vast aantal uur per week. En op een gegeven moment doet het uurloon er niet meer toe. Toch is het goed om dit nog eens opnieuw te berekenen. Voor mij is het netto 16,07 euro.

((Netto maand salaris x 12) + vak. toeslag) / 52 / uren per week

Het werkelijke uurloon

En toch geeft dit niet een volledige beeld. Er zijn een aantal factoren die het uurloon positief of negatief beïnvloeden. Wanneer deze meegenomen worden in de berekening kun je speken van je “werkelijke uurloon”. Welke factoren van invloed zijn is voor iedereen anders. Veel voorkomende zijn:

  • Overuren (betaald of onbetaald)
  • Reistijd / Autokosten / Reiskostenvergoeding
  • verlof / ATV / Etc.
  • Bonus / 13e maand
  • Overige kosten (Kinderdagverblijf, opleidingen, etc.)
  • Lunch in de kantine
  • Representatie kosten
  • Bijkomen of uitrusten van het werk
  • Extra zorgkosten bij stress of arbeidsintensief werk. .
  • Etc

Welke van factoren van toepassing kan alleen jij zelf bepalen. Wanneer ze van toepassing zijn, moeten ze wel eerlijk toegerekend worden. Kosten voor een kinderdagverblijf worden vaak gemaakt omdat beide in een relatie werken, het is dan niet eerlijk om het totale bedrag hier in mee te wegen. Ook de autokosten zijn maar voor een deel toe te rekenen aan woon-werk verkeer, tenzij het misschien weer een tweede auto betreft.

Mijn werkelijke uurloon

Wanneer ik mijn werkelijke uurloon bereken kom ik op een bedrag van netto 16,20 per uur. Tot mijn verbazing hoger dan mijn normale uurloon. Reden is dat ik maar 30 min per auto van het werk woon, vrij veel verlofuren ontvang en overwerken niet vaak voorkomt.

Zou ik voor 200 euro extra per maand, twee keer zo veel reistijd en bijbehorende reiskosten accepteren, dan zou mijn werkelijke uurloon dalen naar 15,24 euro per uur. Kijkend naar mijn werkelijke uurloon, zou ik er dus niet op vooruit, maar achteruit gaan!

Hou bij een verandering van baan dus altijd je werkelijke uurloon in ogenschouw. Ook geeft je werkelijke uurloon inzicht in hoe lang je nu eigenlijk moet “werken” voor een bepaalde aankopen.

Door het werkelijke uurloon in de afweging mee te nemen, bedenk je je wel twee keer voordat je tot aanschaf over gaat.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *