Val niet voor Levensstijl Inflatie

Iedereen die nu een vast inkomen heeft kan zich vast nog wel een tijd  herinneren dat hij het niet zo breed had. Waarschijnlijk omdat men scholier of student was en van een bijbaantje, wat studiegeld of misschien van een ouderlijke bijdrage rond moest komen. 

Zodra men aan het werk ging veranderde dat. Maandelijks kwam er een bedrag binnen waarvan je enkele maanden geleden alleen nog maar kon dromen. En met de stijgende inkomsten, groeide ook de uitgaven, want er was iets meer mogelijk. Je schaft een auto aan, sluit diverse abonnementen af en koopt duurdere spullen. 

Wanneer je net afgestudeerd bent en bezig bent je leven zo in te richten zoals jij dat wenst, is hier niets mis mee. Er zijn er maar weinig die 40+ zijn en nog steeds als een student leven.

Maar wanneer je jaarlijks een loonschaal stijgt of een loonopslag ontvangt en dit geld verdwijnt steevast in de huishoudpot, die aan het einde van de maand leeg is, dan heb je waarschijnlijk last van Levensstijl Inflatie, of zoals de amerikanen het noemen Lifestyle Creep. 

Het extra geld wat binnen komt is even fijn maar al snel raak je er aan gewent. Je gaat meer uitgeven, want de ruimte is er, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. Want in de tijd voor de salarisverhoging wist je ook prima rond te komen. 

Levensstijl Inflatie is gemakkelijk te voorkomen door iedere euro die extra binnenkomt direct apart te zetten op een spaarrekening. Spaar je automatisch, dan hoog je het spaarbedrag op met het extra bedrag wat binnenkomt. Lees mijn blog met 5 slimme spaartips om nog sneller te sparen

Houd er wel rekening mee dat de economie zelf ook onderhevig is aan inflatie. Zo wordt het levensonderhoud doorgaans steeds duurder. Zou je altijd maar het zelfde maandelijks besteedbare bedrag aanhouden dan heb je effectief steeds minder te besteden. Eigenlijk kun je dan praten over levensstijl deflatie.  

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *