Val niet voor Levensstijl Inflatie

Iedereen die nu een vast inkomen heeft kan zich vast nog wel een tijd herinneren dat hij het niet zo breed had. Omdat je scholier of student was en van een bijbaantje, studiegeld of een ouderlijke bijdrage moest rond komen. 

Zodra je aan het werk ging, veranderd dat. Maandelijks kwam er een bedrag binnen waarvan je enkele maanden geleden alleen van kon dromen. En met de stijgende inkomsten, groeide ook de uitgaven. Je schaft een auto aan, sluit diverse abonnementen af en koopt duurdere spullen. 

Wanneer je net afgestudeerd bent en bezig bent je leven zo in te richten zoals jij dat wenst, is hier niets mis mee. Er zijn weinig mensen die ouder dan 40 zijn en nog steeds als een student leven.

Maar wanneer je jaarlijks een loonschaal stijgt of een loonopslag ontvangt en dit geld verdwijnt steevast in de huishoudpot, die aan het einde van de maand leeg is, dan heb je waarschijnlijk last van Levensstijl Inflatie, of zoals de Amerikanen het noemen “Lifestyle Creep”. 

Het extra geld dat binnen komt, is even fijn, maar al snel raak je er aan gewent. Je gaat meer uitgeven, want de ruimte is er, terwijl dit eigenlijk niet nodig is. In de tijd voor je salarisverhoging wist je toch ook prima rond te komen? 

Levensstijl Inflatie is gemakkelijk te voorkomen door iedere euro die extra binnenkomt direct apart te zetten op een spaarrekening.

Ik voorkom levensstijl Inflatie door mijn maandelijkse spaarbedrag wat automatisch overgemaakt wordt, op te hogen met het extra bedrag wat ik ontvang aan salarisverhoging. Je kunt hier nog verder in gaan door ook de besparingen bij op het spaarbedrag te tellen.

Houd er wel rekening mee dat de economie zelf ook onderhevig is aan inflatie. Zo wordt het levensonderhoud doorgaans steeds duurder. Zou je altijd maar het zelfde maandelijks besteedbare bedrag aanhouden dan heb je effectief steeds minder te besteden. Eigenlijk kun je dan praten over levensstijl deflatie.  

Op zoek naar nog meer ideeën om geld apart te zetten? Lees mijn blog met 5 slimme spaartips om nog sneller te sparen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *