YES! Extra afgelost op de hypotheek!

In 2009 hebben wij onze huidige woning gekocht en deze volledig gefinancierd met een hypotheek. Destijds was het nog mogelijk om een spaarhypotheek af te sluiten. Omdat we de NHG garantie wilden gebruiken met bijbehorende lager rente percentage, werd het een deel spaarhypotheek (140.000) en een deel aflossingsvrij (110.458) voor 10 jaar tegen 5,05% rente.

We waren jong, hadden nog nooit eerder een huis gekocht, laat staan een hypotheek aangegaan. We hebben ons destijds dan ook volledig laten leiden door onze hypotheekadviseur. Achteraf niet erg, want we zijn hier nooit ontevreden over geweest. Natuurlijk hadden we de rente niet voor 10 jaar vast moeten zetten, maar ook toen waren er geen glazen bollen die de toekomst konden voorspellen.

Waar ik wel spijt van heb, is dat we niet direct zijn begonnen met extra aflossen. De eerste jaren zat dit er ook niet echt in. Het geld werd geïnvesteerd in ons huis, we hebben er een aantal mooie vakanties van gedaan, een auto moeten kopen en op een gegeven moment kwamen er kinderen.

De laatste jaren ging het voorspoediger met ons spaarpotje en waren er mogelijkheden genoeg om af te lossen. Maar iets weerhield me er van om een groot deel van ons gespaarde centen “uit te geven”. Met maar 0,05% rente op je spaartegoed is dit niet slim natuurlijk, maar toen verkeerde ik in een blinde spaardrift en keek niet verder dan het banksaldo.

Gelukkig hebben we daar eind december verandering in gebracht! We hebben maar liefst €5.458,- afgelost op onze aflossingsvrije hypotheek. Hiermee zijn de maandelijkse lasten met maar liefst 23 euro gedaald. Rekening houdend met belastingen e.d. is dit netto maar een schamele 13 euro, of 156 euro per jaar.

Dit zijn misschien geen wereld bedragen, maar toch ben ik blij dat we de impasse hebben weten te door breken. Het smaakt zelfs naar meer! Uiteindelijk zal dit leningdeel toch terug betaald moeten worden. De jaarlijks kosten voor dit hypotheekdeel zijn 3.800, door versneld af te lossen kunnen we deze kosten afbouwen. Het rente op rente effect (compounding) zorgt er ook nog eens voor, dat dit steeds sneller gaat.

De oplettende lezer zal zich misschien afvragen waarom we het geld niet gestort hebben in onze spaarhypotheek. Hierdoor kan het geld renderen tegen 5,05% waarbij we toch genieten van een maximaal belastingvoordeel.

Reden is dat onze rentetermijn op 1 Juli afloopt en inleggen gebonden is aan bepaalde regels (jaarlijkse bandbreedte), waarbij de huidige en toekomstige rente van invloed is. Het leek het ons verstandig het advies van onze hypotheekverstrekker eerst af te wachten. Aangezien het hypotheek termijn t/m juni loopt zijn we altijd nog in de gelegenheid om een storting te doen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *