Binchwatchen met Marie Kondo

Voor de één een koud kunstje, voor de andere een dagelijks terugkerende straf. Opruimen! De Japanse Marie Kondo is er zo goed in, dat ze hiervan haar beroep heeft gemaakt. Zijn is werelds bekendste “organizing consultant“.

Hoewel de Marie Kondo franchise een hoog Libelle gehalte heeft, heb ik haar boek Opgeruimd! wel gelezen. Zijn heeft een methode die de doorsnee minimalist zeker zal aanspreken.

De KonMarie methode

Haar methode beschrijft hoe je zo effectief mogelijk kunt opruimen. Niet per ruimte, maar per categorie. Eerst kleding, dan boeken, papieren, komono (overige/diversen) en als laatste sentimentele spullen. Per categorie leg je alles op één hoop zodat je bewust wordt van hoeveel je eigenlijk hebt.

De spullen die je gelukkig maken (spark joy) bewaar je en de rest doe je weg. Maar niet voordat je het uitgebreid hebt bedankt voor zijn diensten. En dan begint het wat zweverig te worden. Maar als je daar door heen kunt kijken, kan deze methode een hoop orde en rust in je leven brengen.

Nieuw op Netflix

Op 1 januari is er ook een serie over Marie Kondo op Netflix verschenen, genaamd Tyding up with Marie Kondo. Omdat we toch aan de vooravond stonden van een grote opruimactie (kerstboom + zolder), hebben we samen de eerste aflevering gekeken.

Helaas is het een typische Amerikaanse “dertien in een dozijn” programma geworden. De verhaallijn is warrig en het lijkt alsof veel in scene is gezet. Dit wordt al snel duidelijk wanneer Marie bij de familie Friend aanklopt en er overdreven hysterisch opengedaan wordt. Maar ook de monologen van het stel (waarom ze niet kunnen opruimen en wat dit doet men hun leven), de grijze “before” beelden doet denken aan programma’s als Extreme Home Makeover of Property Brothers.

Jammer en een gemiste kans, want als minimalist juich ik het toe wanneer men zich meer bewust wordt van de spullen die zij consumeren en hoe het ook anders kan. Haar boeken hebben mij in ieder geval aan het denken gezet en die kan ik iedereen aanraden om te lezen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *