Minimalisme

Sinds de jaren 80 zijn spullen ontzetten goedkoop geworden. Vrijwel iedereen kan zich tegenwoordig bijvoorbeeld een auto of TV veroorloven. Dat was destijds wel anders. We zijn als land ontzettend rijk geworden en door massa productie en lage loon landen worden onze winkels overspoeld met spullen die luttele euro’s kosten. Gevolg van de lage prijzen is dat gekochte spullen minder gewaardeerd worden. Ze worden vaak maar tijdelijk gebruikt en daarna voor lange tijd opgeborgen of achterloos weggegooid.  

Deze consumptiemaatschappij waarin we leven is als maar groeiende. Een mooi voorbeeld is Black Friday en Cyber Monday. Trends die overgewaaid zijn uit de Verenigde Staten en het consumeren alleen maar meer in de hand werken. Door deze trend van als maar meer consumeren is er ook een tegengeluid ontstaan. Mensen die juist streven naar minder spullen en alleen spullen willen bezitten die voor hen van waarde zijn en geluk brengen. Deze trend heet Minimalisme.

Minimalisme

Vanuit een mentaal aspect is minimalisme het bewustzijn creëren over wie je wilt zijn en wat je wilt doen in je leven. Waar wordt je echt gelukkig van? Alles wat hier niet aan bijdraagt mag verdwijnen. Zo kan het niet in de weg staan van je doel.  

Uiteindelijk is er is geen eenduidige definitie voor minimalisme. Gelukkig maar, want het bezitten van spullen en de hoeveelheid daarvan is erg persoonlijk. Er zijn mensen die volledig terug gaan naar de essentie en van alles het minimale hebben, met een lege huiskamer en keukenkastjes tot gevolg. Er zijn ook reislustige minimalisten die nog verder gaan en stellen dat al hun bezittingen in een koffer moet passen.

Voor mij is minimalisme: “Het terugbrengen van overbodige spullen en alleen bezittingen te hebben die gelukkig maken en van toegevoegde waarde zijn, om zo meer rust te krijgen, tijd te besparen en betekenis te geven aan mijn leven”.  

Minimalisme & gezin

Ik ben niet alleen, naast een vriendin heb ik twee geweldige kinderen. We zijn beiden wel opgeruimde types, maar mijn opvattingen over het bezitten van zo min mogelijk spullen wordt door mijn vriendin nog niet breed omarmd. En dat hoeft ook niet. Soms is het wel eens lastig om mijn minimalistische opvattingen niet op te leggen aan de rest van het gezin. Vooral als het lijkt als of er een wervelwind door het huis is gegaan. Dan heb ik direct de nijging om op te ruimen, bij voorkeur door zo veel mogelijk spullen af te voeren.

Ik merk wel dat mijn streven naar minder spullen aanstekelijk werkt. Zo wordt er steeds kritischer gekeken of bepaalde spullen nog wel nuttig zijn en wordt er zo nu en dan een kastje of lade opgeruimd waarbij er daadwerkelijk afscheid genomen wordt van overbodige spullen.

Ommekeer in mijn leven

Naar mijn idee ben ik nog maar net begonnen met minimalisme. De eerste stappen zijn gezet door drastisch te “ontspullen”. En nu al heb ik meer rust gekregen. Er is geen kleding meer in mijn kledingkast die ik niet met plezier draag. Ik sta dan ook zelden te twijfelen wat ik vandaag weer eens aan moet doen. Zoveel keuze heb ik namelijk niet :-). Ook hoef ook niet meer zo nodig de laatste gadgets te hebben. Ik besef me maar al te goed dat dat het waarschijnlijk maar enkele maanden duurt voordat ze onder in de kast liggen.

Verder doe minder aankopen en als ik wat koop denk ik er eerst drie keer goed over na. Dit heeft zijn weerslag tijdens het gebruik, want wanneer ik het gebruik, is het met veel plezier en voldoening.

Ook is er minder op te ruimen. De bezittingen die er zijn hebben een vaste plek. Waar ik voorheen nog wel eens wat rond liet slingeren, streef ik er nu naar (lukt niet altijd) om iets direct op de juiste plek terug te leggen.

Maar het belangrijkste is nog wel dat meer na denk over wat echt belangrijk is in mijn leven en hoe ik in dit leven wil staan.  

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *