Smartphone Minimalisme: Breng rust in beeld

Volgens SIDN is de gemiddelde Nederlander is per maand 61 uur online bezig op zijn of haar Smartphone. Dit is meer dan 12% van de dagelijks beschikbare tijd. Kijk op een publieke plek eens om je heen en deze getallen worden door omstanders ruimschoots bevestigd.

Ook ik deed er aan mee. Updates controleren op Facebook, Foto’s delen via Instragram. En eindeloze posts doorakkeren op Reddit. Soms betrapte ik me er op, om binnen een minuut, zonder aanleiding mijn updates opnieuw te controleren. De uren vlogen voorbij en voordat je het wist was de dag voorbij zonder dat je iets gedaan hebt.

Een half jaar geleden heb ik de knoop doorgehakt. Ik merkte dat ik een groot deel van me vakantietijd met mijn neus in de telefoon doorbracht. Doodzonde! Hierop heb ik resoluut alle apps die aandacht van me verlangen (en dat doen ze bijna allemaal) verwijderd. Smartphone Minimalisme! Alleen apps die toegevoegde waarde hebben en me niet stimuleren om constant te kijken, mogen blijven.   

De volgende apps hebben het veld moeten ruimen:

  • Facebook 
  • Instagram
  • Linkedin
  • DeGiro App (Aandelen)
  • Binance App (Crypto Exchange)
  • Reddit 
  • SolarEdge App (zonnepanelen)
  • Diverse links naar fora’s

Daarnaast heb ik de notificaties van e-mail uitgezet en een app geïnstalleerd om mijn smartphone gebruik te meten. 

Het gevolg is dat mijn smartphone gebruik is gehalveerd. Ik spendeer nu nog zo’n 10 uur per week op mijn smartphone wat nog best veel is als ik het zo teruglees. Maar dit is, naar mijn mening, goed besteedde tijd. Ik lees veel nieuws op mijn smartphone, volg verschillende blogs en daarnaast gebruik ik het apparaat voor de dagelijkse beslommeringen, zoals bankieren, fotografie, afspelen van podcasts, etc.

Net als opruimen van je huis, geeft het ook het opruimen van je smartphone een vorm van rust. Er is minder afleiding in mijn leven en de tijd die ik bespaar, benut ik met activiteiten waar ik echt voldoening uit haal. Zoals het schrijven van deze blog 🙂

Dit vind je misschien ook leuk...