Wees baas over je eigen spullen en repareer ze!

Niets geeft zo veel voldoening dan het repareren van je eigen spullen! Je bespaart niet alleen je geld aan een dure reparateur, je bent ook nog eens ontzettend duurzaam bezig!, want je hoeft niets nieuws te kopen.

Nu heeft de doe-het-zelf reparateur het in deze tijd niet gemakkelijk. Producten worden steeds goedkoper en reserve onderdelen zijn doorgaans duur. Dit motiveert niet om een product uit elkaar te schroeven. Ook worden producten steeds ingewikkelder. Vooral bij elektronica wordt het snel lastig om het euvel te vinden en te repareren. Daarbij maken fabrikanten het steeds moeilijker om producten uit elkaar te halen en onderdelen te vervangen.

Daartegenover staat dat het eenvoudiger is dan ooit om uitleg te vinden over storingen, het demonteren van een apparaat en het vervangen van onderdelen. Youtube staat er vol van en ook onderdelen zijn via het internet eenvoudig te vinden en te bestellen.

Het repareren loont natuurlijk het meest bij dure en luxe goederen. Spullen die vaak goed zelf te repareren zijn:

 • Auto’s
 • Wasmachine / droger
 • Fietsen
 • Laptops en PC’s (maar lang niet alle)
 • Vaatwasser / koelkast / oven
 • Speelgoed
 • Kleding
 • Etc.

Tips bij het zelf repareren van apparatuur

 1. Onderzoek en beoordeel het probleem. Vaak is Google je vriend. Zoek op probleem omschrijving, foutcode of type apparaat. Ook Youtube is een goede plek om te zoeken. Kans is groot dat je niet de eerste bent met het zelfde probleem. Een website die je ook kan helpen is www.ifixit.org. Zij promoten het repareren van spullen onder de slogan: ” If you can’t fix it, you don’t own it”.
 2. Maak de afweging of je het probleem zelf gaat verhelpen, of dat je (een betaald) iemand vraagt om hulp. Hou er ook rekening mee dat je het probleem niet kan verhelpen, of nog erger, dat je het probleem groter maakt. Een gewaagde reparatie aan een auto die je de volgende dag nodig hebt, is misschien niet verstandig om zelf te doen.
 3. Zorg voor het juiste gereedschap. Een universele schroevendraaier met een uitgebreide bitset zorgt er voor dat je niet snel mis grijpt. Daarnaast behoort een dopsleutelset, nijptang, waterpomptang, combinatietang en een goede lamp tot de standaard uitrusting van een doe-het-zelf reparateur.
 4. Ga veilig te werk! Haal stekkers uit het stopcontact, batterijen uit het apparaat en draai een eventuele kraan dicht, voordat je aan de slag gaat!
 5. Maak tijdens het demonteren foto’s van alles wat je doet. Leg ook de vrijgekomen onderdelen op volgorde van demontage. Zo kun je het gemakkelijk weer in elkaar zetten.
 6. Het euvel gevonden en een vervangend onderdeel nodig? Zoek naar een nummer op het defecte onderdeel. Veel onderdelen zijn te verkrijgen bij een onderdelen winkel om de hoek, of op het internet. Met een dag levertijd heb je het nieuwe onderdeel in huis. Bekende sites zijn: ReplaceDirect, WinParts, Fiyo.nl
 7. Vervang het onderdeel en monteer het product weer in tegengestelde volgorde in elkaar.

Zie je het toch niet zitten om zelf aan de slag te gaan? Dan bied een repair café misschien wel uitkomst. Dit is een sociale ontmoetingsplek waar vrijwilligers gratis of voor een vrijwillige bijdrage spullen repareert. Kijk op www.repaircafe.org voor een cafe bij jou in de buurt.

Heb je de smaak te plakken en wil je meer zelf kunnen repareren? Lees dan het handige boek 1001 reparaties in huis van de consumentenbond of meld je aan als lid bij een repair café bij jou in de buurt.

1 reactie

 1. Ivan schreef:

  Met name voor de reparatie van een auto zou ik er altijd iemand bij halen die er verstand van heeft. Onderdelen bestellen op het internet is inderdaad handig en laagdrempelig. Wees er wel zeker van dat je merkartikelen van betrouwbare bron bestelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *