5 tips om slimmer te sparen

Wij Nederlanders behoren tot het meest spaarlustige volk ter wereld. Ook in tijden waar het hebben van spaargeld meer kost dan dat het oplevert, sparen we er nog lustig op los.

Want de rente op spaargeld is tegenwoordig maar tienden van procenten, terwijl de inflatie wel stijgt met procenten per jaar. Hierdoor wordt je spaargeld door de jaren heen, steeds minder waard.

Er is helemaal niets mis met veel sparen en hier mogen we als volk trots op zijn. Niet voor niets zijn we ook een van de welvarendste landen ter wereld! En hoe fijn is het wel niet als je wat achter de hand hebt,voor wanneer de auto of wasmachine het begeeft? En door voor grote uitgaven te plannen en hiervoor te sparen, hoeven we ons niet in schulden te steken, die extra geld kosten.

De rente op spaargeld is tegenwoordig maar tienden van procenten, terwijl de inflatie wel stijgt met procenten per jaar. Hierdoor wordt je spaargeld door de jaren heen, steeds minder waard.

Maar sparen blijkt nog niet altijd zo eenvoudig. Zodra het salaris op de rekening staat, begint het uitgeven. Eerst de vaste lasten, en boodschappen, daarna leuke dingen zoals kleding, uitstapjes en terrasjes. Voordat je het weet is het weer op en heb je deze maand weer niet gespaard. Of nog erger, je hebt nog een stukje maand over na het einde van je salaris.

Hieronder geef ik je vijf spaar tips, zodat je iedere maand wel een mooi bedrag weet te sparen.

Gebruik “spaarpotjes”

De meeste banken stellen je in in staat om gratis extra rekeningen aan te maken voor een specifiek spaardoel. Maak hier gebruik van om een spaarpotje met een speciaal doel aan te leggen. Denk aan vakantie, auto, verbouwing, of vervoegd pensioen.

Betaal eerst je zelf

Dit is een mindset kwestie. Vaak ontvangt je salaris, dan betaal je de rekeningen, koopt wat eten, spullen of gaat uit. Pas daarna is de spaarrekening aan de beurt, als er dan überhaupt nog een bedrag over is.    

Door eerst je zelf te “betalen”, zie je je zelf als een van de partijen waar je geld aan verschuldigd bent. Hierdoor bevestig je bij je zelf, het belang van sparen. Ook weet je zeker dat je iedere maand een bedrag op zij zet.

Maak ook het restant over naar de spaarrekening

Wat je naast “Betaal eerst je zelf” ook kunt doen, is het restant bedrag wat overblijft voordat je salaris ontvangst, over maken naar de spaarrekening. Zo begin je iedere maand met hetzelfde bedrag.

Automatiseer

Bij iedere bank kun je automatische overboekingen instellen. Stel dit in voor alle overboekingen naar je spaarpotjes, direct nadat je salaris is ontvangen. Zo kun je het niet vergeten en merk je er weinig van dat je “jezelf al betaald hebt”.

Voorkom levensstijl Inflatie 

Pas je spaarbedrag direct aan bij extra inkomsten van salarisverhogingen e.d. Hierdoor voorkom je levensstijl inflatie.   

Spaar niet bij je eigen bank

Om twee redenen: 1. Door het op een spaarrekening te zetten van een andere bank is de drempel om het terug te storten naar je lopende rekening een stuk hoger. Hierdoor ben ik beter mijn uitgaven gaan plannen. 2. Door voor een andere bank te kiezen kun je shoppen naar een hogere rente

Zelf maak ik gebruik van de LeasePlan Bank. Toevallig geeft deze Nederlandse bank op dit moment een van de hoogste rentes (0,15%) zonder bijkomende voorwaarden. Niet om over naar huis te schrijven, maar alle kleine beetjes helpen.

LeasePlan Bank valt net als alle andere grote banken onder het deposito garantiestelsel van de overheid, waardoor de eerste 100.000 euro per rekening bij een faillissement van de bank gedekt is.  

Maak gebruik van deposito’s met een ladder 

Bij een deposito zet je het spaargeld voor een bepaalde periode vast. Hierdoor heeft de bank de zekerheid dat deze over jouw spaargeld kan beschikken. Hiervoor ontvang je een hogere rente dan de normale spaarrente. De periode dat het geld vastgezet wordt kan verschillen van 6 maanden tot wel 10 jaar. 

Door het totaal bedrag wat vastgezet mag worden te verdelen over verschillende termijnen zorg je er voor dat niet al het spaargeld vast zit in één lange termijn deposito en toch kun je genieten van een hogere rente dan bij een spaarrekening. Periodiek komt er een bedrag vrij wat je opnieuw in een volgend deposito kunt steken. 

Bij mijn spaarrekening van LeasePlan Bank is het vrij eenvoudig een bedrag van de spaarrekening in een deposito te stoppen. In onderstaande screenshot een voorbeeld berekening van de Leaseplan Bank.   

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *