5 tips om slimmer te sparen

Betaal eerst je zelf

Dit is een mindset kwestie. Vaak ontvangt men een salaris, betaald de rekeningen, koopt wat eten of spullen en pas dan is de spaarrekening aan de beurt, als er überhaupt nog een bedrag over is.    

Door eerst je zelf te betalen, zie je je zelf als een crediteur waaraan je een rekening moet betalen. Pas daar volgt de rest. Hierdoor bevestig je aan je zelf onbewust het belang van sparen. Je zeker dat je iedere maand een bedrag op zij zet en geef je maandelijks minder geld uit omdat je het niet van het spaarbedrag af kunt snoepen.

Maak ook het restant over naar de spaarrekening

Wat ik naast ” Betaal eerst je zelf” ook doe, is het restant bedrag voor ontvangst van salaris van mijn lopende rekening overmaken naar de spaarrekening. Zo begin ik altijd met het zelfde bedrag. Gevolg is wel dat ik soms aanspraak moet maken op mijn “buffer” spaarrekening omdat ik een onverwachte uitgave heb. 

Voorkom levensstijl Inflatie 

Pas je spaarbedrag direct aan bij extra inkomsten van salarisverhogingen e.d. Hierdoor voorkom je levensstijl inflatie.   

Spaar niet bij je eigen bank

Om twee redenen: 1. Door het op een spaarrekening te zetten van een andere bank is de drempel om het terug te storten naar je lopende rekening een stuk hoger. Hier ben ik beter mijn uitgaven gaan plannen. 2. Door voor een andere bank te kiezen kun je shoppen naar een hogere rente

Zelf maak ik gebruik van de LeasePlan Bank. Toevallig geeft deze bank op dit moment de hoogste rente (0,35%)  zonder bijkomende voorwaarden. LeasePlan Bank valt net als alle andere grote banken onder het deposito garantiestelsel van de overheid, waardoor de eerste 100.000 euro per rekening bij een faillissement van de bank gedekt is.  

Maak gebruik van deposito’s met een ladder 

Bij een deposito zet je het spaargeld voor een bepaalde periode vast. Hierdoor heeft de bank de zekerheid dat deze over jou spaargeld kan beschikken en hiervoor ontvang je een hogere rente dan de spaarrente. De periode dat het geld vastgezet wordt kan verschillen van 6 maanden tot wel 10 jaar. 

Door het totaal bedrag wat vastgezet mag worden te verdelen over verschillende termijnen zorg je er voor dat niet al het spaargeld vast zit in één lange termijn deposito en toch kun je genieten van een hogere rente dan bij een spaarrekening. Periodiek komt er een bedrag vrij wat je opnieuw in een volgend deposito kunt steken. 

Bij mijn spaarrekening van LeasePlan Bank is het vrij eenvoudig een bedrag van de spaarrekening in een deposito te stoppen. In onderstaande screenshot een voorbeeld berekening van de Leaseplan Bank.   

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *