Waar gaat dat heen met je vakantiegeld?

Het vakantiegeld wordt binnenkort weer uitbetaald. Maar liefst 46% van de mensen die vakantiegeld ontvangen, geven het ook daadwerkelijk uit aan een vakantie*. Niets mis mee want het is belangrijk zo nu en dan je rust te nemen.

Maar als je opeens wat meer geld op je rekening hebt staan, is het risico groot dat je onbewust meer uit gaat geven dan gebruikelijk. Voor dat je het weet is het geld op en moet je een beroep doen op je spaarrekening om alsnog de vakantie te bekostigen.

Het vakantiegeld is minimaal 8% van je bruto jaarloon en wordt berekend van 1 juni tot 1 juni van het volgend jaar. Wil je controleren of je wel voldoende vakantiegeld hebt ontvangen? Reken het dan na via deze handige tool van CNV Vakmensen.

Met onderstaande tips zorg je er voor dat er geen vakantiedagen over zijn, aan het einde van je vakantiegeld:

  1. Geef geen geld uit wat je niet hebt. Het is gemakkelijk om aan het begin van de maand die ene grote aankoop te doen, omdat je weet dat het vakantiegeld er toch aan komt, maar eigenlijk hou je je zelf voor de gek. Kans is groot dat je na ontvangst van het vakantiegeld het nog een keer uitgeeft.
  2. Onbewust meer uitgeven omdat je wat meer tot je beschikking hebt is een vorm van levensstijl inflatie. Noem het tijdelijke hyperinflatie! Zet je vakantiegeld daarom direct apart op een spaarrekening. Zo heb even veel als anders om uit te geven. Mocht je als nog een vakantie willen boeken, haal het het benodigde bedrag weer van je spaarrekening. Zo ga je ook bewuster om met het de kosten van de vakantie.
  3. Heb je het vakantiegeld niet (direct) nodig voor het boeken van een vakantie? Lees dan mijn 5 spaartips om ook je vakantiegeld slimmer weg te zetten.
  4. Nog een goede bestemming voor je vakantiegeld is het aflossen van je hypotheek. Op de website van berekenhet.nl kun je eenvoudig berekenen wat je jaarlijks kunt besparen met het aflossen. Ook als dit maar een klein bedrag is, vanwege de lage rentes van tegenwoordig, kan dit op lange termijn toch lonen. rentes kunnen stijgen en uiteindelijk moet de hypotheek toch afgelost worden. Alle kleine beetjes helpen daarbij.

* Bron: Nibud vakantiegeld Enquête 2018

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *